Tuesday, May 3, 2011

jangan cakap je, buat!

sekarang aku cuba aplikasikan ayat di atas dalam hidup aku,. "jangan cakap je, buat!' ye,. benda nak dibuat tu bukan mudah,. tapi terserah pada kau jugak yang bercakap, senang kata, kalau kau tak mampu nak buat, jangan cakap. diam. jadi orang taklah meluat bila kau ulang cakap sesuatu yang orang tahu kau takkan buat,.

contohnya aku dulu pernah cakap nak tukar handphone, dari first year lagi. tapi bila sampai Lowyat memang takdenye aku nak tukar. hahahaa. okay contoh ni lebih kepada harta benda. yang aku nak cakap sekarang pasal sesuatu yang ko nak buat yang boleh memberi kesan kepada diri kau. contoh masa depan. kau ready nak terima pro and cons dia? risiko yang kau bakal hadapi?kau ready untuk itu?

apa-apa pon niat kau kena betol jugak. jangan cakap je, buat,. tapi apa yang kau nak buat tu janganlah sesuatu yang  melanggar pantang larang nenek moyang atau agama tak gittew. buat sesuatu tu kenalah ikhlas. yang boleh mendatangkan kebaikan untuk diri dan orang sekeliling. tapi kalau ending tak baek nak buat macam mane. itu kita serah pada takdir.

maka dengan ini, aku nak teruskan niat aku tu. aku nak buat, aku taknak cakap je!

p/s: aku tak tau ape aku merapu malam-malam buta ni. haha. patut update pasal things i love tu tapi nantilah, tiada idea. ops, jangan cakap je echa, buat!;P

4 comments:

Mitsuo said...

kemaen lagi dia update waktu-waktu macam ni. ada jodoh la kita.. hehe :P

Aisyah Siti. said...

bahahaha,.. kan.. blog sepi sangat, kesian stalker rindu xD

Encik Psychopath said...

baru nak cakap. da ckp kt diri sendiri. gud. im looking foward to see that post.

Aisyah Siti. said...

@psychopath cukup malas okayy..wuhuu.. but i will update. tunggu ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails