Tuesday, November 30, 2010

sehari sebelum kerja untuk lulus.

harini, eh, semalam, isnin..ramai kawan-kawan aku yang dah mula kerja atau lebih tepat praktikal juga dikenali sebagai latihan ilmiah atau dalam bahasa ibunda internship. macam-macam pengalaman aku dengar, ada yang kata best sebab kerja goyang kaki, online sambil makan biskut. ada yang kata tak best sebab kena buat sale or bukan bidang yang patut dia buat. bertambah risau weyhh. mula-mula aku cuak kalau-kalau kat tempat tu aku sorang je yang intern kat situ, tapi tak mungkin sebab tempat kerajaan, mesti dia terima ramai budak tak gittew. kedua, aku cuak gak kalau kena wat sales or marketing, tapi jadah ape aku nak wat benda tuh,. kastam nak sales ape bai? junk sales? haha.ketiga aku masih risau wey, memangla nak gi keje naek bus, tapi aku dah lama tak naek bus, bus ape nak naek yang lalu tempat tu pon aku tak tahu.wwuuu..matilaahhh..

selain daripada itu, agak-agak apa aku kena wat kat sana en? berdasarkan pengalaman veteren-veteren yang pernah praktikal dorang macam kena buli; list kerja yang kena buat;

  • xerox paper or potostat kertas (tak geti tapi mesti dorang ajar kan)
  • buat air kopi(err, 3 in 1 ade aku no hal, asal masak air jangan pakai arang ah an.haha)
  • tolong siapkan kerja dorang.(kalo salah jangan salahkan aku lah an.)
hmm.. setakat kena buli tu je takdehal kott. bulilaahh..bulilaahh..hahaha. tapikan masih cuak gak ah, last aku kerja dulu lepas SPM, since tak kena PLKN aku kerja kat Kedai Kasut Kak Yam(bukan nama kedai sebenar). haha.kat situ kerja aku susun kasut, simpan stok kasut, cari saiz kasut, jual kasut. agak-agak tak dapat sales kena marah gak wehh.. kak yam garang ohh. dah lama tak kerja, agak-agak ade kena marah-marah lagi tak. sumpah tak ready :( kerja tak macam time sekolah ni weyh,.. ramai sebaya, yang ni mesty ramai orang tuaa..adehh.. camane la enviroment tempat aku tu nanti yee? kena update dengan gossip-gossip artis terkini nih. baru boley join geng mak limah. kalau tak makan sorang-sorang la kau.hahahaa.

damn, kena baiki masa tidur aku. dah tonggang terbalik ni haa. kena tido awal, bangun pon awal untuk elak menangis di tepi jalan sebab lambat.hahahahaa. so kepada geng-geng ekonomi dan biznez FEP,UKM yang berpraktikal sem depan. begitu juga kepada student UITM dan IPTA/IPTS yang kerja untuk lulus, 

selamat menempuh alam pra-kerja okay, good luck and have fun la kehendaknyee :)


6 comments:

Takatoo31 said...

ala, kejap je kot....
at least ko keje dlm bidang ko, orait la 2.
klo lari dari bidang ko, PADAN MUKA...!!!

BTW, Bonne Chance...!!!!

Aisyah Siti. said...

4 bulan dow.. kejap eh? mintak2 terase kejap la kn.hee..thx btw;)

Hunny Maldini said...

good luck ecah! :D

Aisyah Siti. said...

thx hunny syg;)

cupcakes cookies said...

pehh. echa dah keje siot! haha.goodluck!

Aisyah Siti. said...

hahahaha,..praktikal je weyy..thx babe;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails